Uzm Doktor Çiğdem Ş.
10.07.2023

Hamilelikte Öksürük Nasıl Geçer?

Kadınların hayatının önemli bir parçasını oluşturan hamilelik, heyecanlı olduğu kadar zorlayıcı bir süreci de kapsar. Baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kramplar, sırt ağrısı bağışıklık sisteminde düşme nedeniyle enfeksiyonlara yakalanma riskinde artış gibi semptomlar, anne adayının genel sağlık durumunu korumasını zorlaştırabilir.1 Hem bebeğin hem de annenin sağlığını korumak, vücut bağışıklık sistemine ekstra bir yük bindirir. Anne adayının bağışıklık sistemini güçlendirmesi için yeterli ve dengeli beslenmesi oldukça önemlidir. Ancak hormonlar nedeniyle sindirim sistemindeki değişiklikler mide bulantısına ve iştahsızlığa yol açarak yeterli beslenmesini etkileyebilir. Bu durum bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olarak enfeksiyonlara yakalanma riskini artırabilir. Üst solunum yollarındaki enfeksiyonların en önemli belirtisi öksürüktür.2 Anne adaylarını en çok telaşlandıran ise “Hamilelikte öksürük bebeğe zarar verir mi?” sorusudur. Hamilelikte öksürük hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar ile “Hamilelikte öksürük neden olur?” ve “Hamilelikte öksürük nasıl geçer?” sorularının cevabı için okumaya devam edin.

İçerikler (Gizle-)
  1. Hamilelikte Öksürük Neden Olur?

    1. Gastroözofageal Reflü (Asit Reflü)

    2. Bronşiyal Astım

    3. Bronşit

    4. Alerjik Rinit

  2. Hamilelikte Öksürük Nasıl Geçer?

    1. Kişisel Hijyeninize Dikkat Edin

    2. Yeterli Uyuyun

    3. Su İçmeyi Unutmayın

    4. Egzersiz Yapın

    5. Beslenmenize Dikkat Edin

    6. D vitamini İçin Güneşlenin

  3. Hamilelikte Öksürük Bebeği Etkiler mi?

  4. Hamilelikte Öksürük Hangi Komplikasyonlara Sebep Olabilir?

Hamilelikte Öksürük Nasıl Geçer?

Hamilelikte Öksürük Neden Olur?

Hamilelikte Öksürük Neden Olur?

“Hamilelikte öksürük nasıl geçer?” sorusunu yanıtlamak için öncelikle hamilelikte öksürük nedenlerini bilmek gerekir. Hamilelik döneminde östrojen seviyelerinin yükselmesi hamilelikte kuru öksürük yaşanmasına neden olabilir. Ayrıca anne adaylarının bağışıklık sisteminin zayıflaması hamilelikte boğaz kuruluğu ve öksürük gibi istenmeyen durumların gelişmesine zemin hazırlar. Hamilelikte öksürük nedenleri aşağıdakileri kapsayabilir:

Gastroözofageal Reflü (Asit Reflü)

Gasrtoözofageal reflü ya da asit reflü, midedeki besin içeriğinin yemek borusuna doğru hareket etmesi sonucu oluşan bir sindirim sistemi problemidir. Midedeki besin içeriği ile birlikte mide asidi de yemek borusuna kaçabilir ve yemek borusu zarına hasar vererek geğirme, mide ekşimesi, hazımsızlık, ağızda acı bir tat gibi semptomlara neden olabilir. Gebelik döneminde karın bölgesinin büyümesi mideyi baskı yaparak yemek borusu ile mideyi ayıran kapağın açılmasına ve mide içeriğinin yemek borusuna geçmesine neden olabilir. Mide içerisindeki asit yemek borusunda tahrişe yol açarak hamilelikte geçmeyen öksürük semptomları meydana getirebilir.

Bronşiyal Astım

Astım, yaygın görülen kronik bir hastalıktır. Genellikle boğazda hırıltı ve nefes darlığı ile karakterizedir. Bazı astım hastalarında ise öksürük en yaygın görülen semptomlarından biridir. Astım hastalığında akciğerlere hava taşıyan tüpler daralır ve aşırı mukus üretiminden kaynaklı hamilelikte gıcık şeklinde öksürük görülebilir.

Bronşit

Solunum yollarının viral bir enfeksiyon nedeniyle iltihaplandığı bronşit hastalığı, gebelik döneminde görülen yaygın enfeksiyonlardan biridir. Anne adayının bağışıklığının düşmesine bağlı olarak gelişen bronşit hastalığında iltihaplanmaya bağlı olarak mukus salgısında artış gözlenir ve bu durum hamilelikte şiddetli öksürük semptomlarına neden olabilir.

Alerjik Rinit

Hamilelik döneminde hormonal düzensizlikler ve bağışıklık sisteminin düşmesi alerjik rinite yakalanma riskini artırabilir. Genizde akıntıya neden olan alerjik rinit, akıntının içeriği nedeniyle nazofarenks sinirlerine hasar vererek hamilelikte balgamlı öksürük meydana getirebilir. Balgamlı öksürüğün tedavisi ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylara “Balgamlı öksürük nasıl geçer?” yazımızdan ulaşabilirsiniz. 2 3 4

Hamilelikte Öksürük Nasıl Geçer?

Hamilelikte Öksürük Nasıl Geçer?

Hamilelikte doktorun önerdiği güvenli ilaçlar ve öksürük şurubu dışında ilaç kullanılması bebeğin sağlığını etkileyebilir. O nedenle zorunlu kalmadıkça ilaç kullanılması önerilmez. Peki hamilelikte öksürük nasıl geçer? Hamilelikte öksürük görülmesinin ana nedenleri alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlardır. Hamilelikte öksürük tedavisi için anne adayı, enfeksiyonlara karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye dikkat etmelidir. Uyku kalitesine ve sağlıklı beslenmeye önem vermelidir. Anne adayının hamilelik ayına göre uygun besinler içeren yeterli ve dengeli beslenme programı antioksidan bileşikler, vitamin ve minerallerle zenginleştirilebilir. “Hamilelikte öksürüğe ne iyi gelir?” ve “Hamilelikte kuru öksürük nasıl geçer?” sorularına cevap olarak aşağıdaki önerileri değerlendirebilirsiniz:

Kişisel Hijyeninize Dikkat Edin

Enfeksiyonlardan korunmak için ellerinizi sık sık antibakteriyel özelliğe sahip sabun ve ılık su ile yıkamayı unutmayın. Hasta olan kişilerle temas kurmaktan kaçının ve sık sık evinizi havalandırın.

Yeterli Uyuyun

Uykusuzluk bağışıklık sisteminin en büyük düşmanıdır. Hem kendinizi hem de bebeğinizi enfeksiyonlardan korumak için günde en az 8 saat uyumaya dikkat edin.

Su İçmeyi Unutmayın

Su vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesini sağlayarak bağışıklık sistemine doğal bir destek verebilir. Aynı zamanda bebeğinizin içinde yaşadığı amniyotik sıvının belirli bir oranda kalmasına yardımcı olabilir.

Egzersiz Yapın

Düzenli egzersiz yapmak hücrelerin oksijen kapasitesini artırır ve kan dolaşımını destekler. Doktorunuza danışarak uygun bir egzersiz programı hazırlayabilir, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olabilirsiniz.

Beslenmenize Dikkat Edin

Diyet programınıza bağışıklık sistemini destekleyen vitaminler ve mineraller açısından zengin taze sebze ve meyveler; et, balık, tavuk, yumurta gibi proteinden zengin besinler ile kalsiyumdan zengin süt yoğurt, peynir gibi yiyecekler ekleyebilirsiniz. Ayrıca bağışıklık sistemine destek sunan sarımsak, yeşil çay gibi yüksek antioksidan bileşikler içeren besinlerle diyetinizi zenginleştirebilirsiniz.

D vitamini İçin Güneşlenin

D vitamini, kemik gelişiminde önemli kalsiyum ve fosforun emiliminde önemli rol oynar. D vitamini sadece belirli besinlerde bulunur. Vücudumuz güneş ışınları aracılığıyla cilt üzerinden kendisi D vitamini sentezleyebilir. Günde sadece 20 dakika güneşlenerek hem bebeğiniz hem de sizin için elzem bir vitamin olan D vitaminine sahip olabilirsiniz5.

Hamilelikte Öksürük Bebeği Etkiler mi?

Hamilelikte Öksürük Bebeği Etkiler mi?

Hamilelikte aşırı öksürük nöbetlerine maruz kalan anne adayı bebeğinde bir hasar olacağını düşünerek endişelenir. Ancak hamilelikte öksürük tek başına olduğunda bebeğe zarar vermez. Aynı zamanda hamilelikte öksürük krizi rahim kasılmalarına, plasentanın yer değiştirmesine ve erken doğuma da neden olmaz. Bebek anne karnında rahim kasının içinde korunur. Bebeği çevreleyen amniotik sıvı öksürme gibi çevresel faktörlerden bebeği koruyan tampon görevi üstlenir. Hatta bebek anne adayının öksürdüğünün bile farkına varmaz. Ancak geçmeyen öksürük karın kaslarında ağrıya neden olabilir ve can sıkıcı olduğu için anne adayını hem fiziksel hem de psikolojik açıdan yorabilir. 

Hamilelik döneminde öksürük sorunu ile karşılaştığınızda doktorunuzdan yardım istemeniz en doğru yol olacaktır. Öksürüğe neden olan durum astım, bronşit ya da zatürre gibi bebeği de etkileyebilen bir hastalık olabilir. Ayrıca anne adayının öksürüğü önlemek için doktora danışmadan aldığı bazı bitkisel çaylar, ev uygulamaları ve reçetesiz ürünler bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle gebe kadınların herhangi bir solunum yolları hastalığı ya da öksürük yaşadıklarında ilaç tedavisinin güvenli bir şekilde denetlenebilmesi için doktora danışmaları oldukça önemlidir. 6 7 8

Hamilelikte Öksürük Hangi Komplikasyonlara Sebep Olabilir?

Hamilelikte Öksürük Hangi Komplikasyonlara Sebep Olabilir?

Hamilelikte öksürük ev tedavileri ile düzelmeyebilir ve hatta daha da kötüye gidebilir. Aşağıdaki durumlarda mutlaka doktora gidilmesi gerekir:

  • Öksürük nedeniyle uyuyamama ya da sık sık uykulu hissetme
  • İştahta azalma
  • Yüksek ateş
  • Öksürürken göğüste sıkışma ve ağrı
  • Öksürürken ağızdan kan gelmesi
  • Nefes darlığı8

Hamilelikte öksürük tedavi edilmezse veya önemsenmezse ağırlaşarak aşağıdaki komplikasyonlara neden olabilir:

  • Enfeksiyondan kaynaklanan halsizlik nedeniyle aşırı halsizlik ve yorgunluk
  • Hamilelikte gece öksürüğü ve burun tıkanıklığı nedeniyle uykusuzluk, dalgınlık, sinirlilik hali
  • İdrar kaçırma (Hamilelikte öksürük mesaneye ekstra baskı uygular ve idrar kaçırmaya neden olabilir)
  • Stres (Hamilelikte öksürük tedavi edilmediğinde anne adayında fiziksel ve zihinsel strese neden olabilir, bu durum nadir de olsa bebeğin sağlığını etkileyebilir) 2

Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Dr. Hatice İ.
20.12.2023

Kış Mevsiminde İyi Gelen Meyveler ve Sebzeler

Mevsiminde sebze ve meyve tüketmek, sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmanıza yardımcı olur.

Dr. Hatice İ.
20.12.2023

Hamilelikte Grip Nasıl Geçer?

Genellikle kış aylarında görülen yaygın bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip, hamilelikte de yaşanabilir.

Dr. Hatice İ.
01.12.2023

Çocuklarda Grip Belirtileri Nelerdir Nasıl Geçer

Bir solunum yolu enfeksiyonu olan yani burun, boğaz ve akciğerleri olumsuz şekilde etkileyebilen grip, çocuklarda da sıkça görülen bir rahatsızlıktır.