Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
27.10.2023

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Çaylar Nelerdir?

Soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklar başta olmak üzere farklı nedenlerden ötürü ortaya çıkabilen boğaz ağrısını evde uygulayabileceğiniz bazı doğal ve pratik yöntemler ile hafifletip daha iyi hissedebilirsiniz. Boğaz ağrısına iyi gelen çaylar içmek de bu yöntemler arasında yer alabilir. Peki, boğaz ağrısına iyi gelen bitki çayları nelerdir, nasıl hazırlanır? Yazımızı okuyarak bu çaylar hakkında bilgi alabilirsiniz. 

İçerikler (Gizle-)
  1. Boğaz Ağrısına İyi Gelen Çaylar Nelerdir?

    1. Papatya Çayı

    2. Kara Mürver Çayı

    3. Yeşil Çay

    4. Nane Çayı

    5. Meyan Kökü Çayı

    6. Zerdeçal Çayı

    7. Hatmi Kökü Çayı

    8. Çemen Otu Çayı

    9. Özel Bitki Çayı Karışımları

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Çaylar Nelerdir?

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Çaylar Nelerdir?

Bitkisel çay çeşitleri, hem tatları hem de aromaları ile rahatlatıcı, ferahlatıcı bir etkiye sahip olabilir. Bunun yanı sıra boğaz ağrısı yaşarken bol bol sıvı tüketmek boğaz mukozasını nemlendirerek boğaz kuruluğunu engelleyebilir. Aynı zamanda dehidrasyon riskini de azaltabilir. Boğaz ağrısı çekiyorsanız boğaz ağrısına iyi gelen içecekler arasında yer alan çay çeşitlerini tüketebilirsiniz.1  İşte, boğaz ağrısına iyi gelen çaylar:

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Çaylar Nelerdir?

Papatya Çayı

Papatya çayı, sakinleştirici, yatıştırıcı etkisi ve hoş kokusu ile öne çıkan bir bitki çayıdır. Yapılan araştırmalarda papatya çayının antiinflamatuar özelliklere ve  boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilecek bileşenlere sahip olduğunu gösteren bulgulara rastlanmıştır. Bu sayede papata çayı tüketerek boğazının nemlenmesine destek olabilir, varsa şişliğin de azalmasını destekleyebilirsiniz.2 Kafeinsiz bir çay çeşidi olan papatya çayını hazır olarak satışa sunulan poşet çaylarla ya da aktarlarda bulunabilen kurumuş ot formunda sıcak suda demleyerek kolayca hazırlayabilirsiniz.

Papatya Çayı

Kara Mürver Çayı

Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıkların semptomlarını azaltan etkileri ile öne çıkan kara mürver, pek çok araştırmaya da konu olmuştur. Bu araştırmalar sonucu kara mürver pek çok takviye edici gıda ve reçetesiz şuruplarda vb. ürünlerde de yerini almıştır. Siz de boğaz ağrısı çekiyorsanız ve destekleyici bir bitki çayı kullanmak istiyorsanız kara mürver çayını deneyebilirsiniz. Kara mürver çayını, kurutulmuş bitki ya da poşet çay formlarıyla demleyebilirsiniz.2

Kara Mürver Çayı

Yeşil Çay

Yeşil çay, antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip bir bitkidir. Bu sayede hem soğuk algınlığı belirtileri hem de boğaz ağrısı için olumlu etkiler sunabilir. Ancak yeşil çay, kafein içeren bir bitki çayıdır. Bu nedenle çok fazla tüketildiğinde uyku sorunlarına ya da varsa kafein duyarlılığınızın tetiklenmesine neden olabilir. Bu nedenle günde bir ya da iki fincan yeşil çay tüketmeniz en uygun seçim olacaktır. 

Yeşil çayı kurutulmuş çay yaprakları formunda ya da poşet çay olarak satın alabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken yeşil çayı uzun süre demlememektir. Çünkü yeşil çay uzun süreli demlemede acı bir tat alır. Bu nedenle çayı sıcak suyun içerisinde toplam 3 dakika boyunca tutup demlemeniz yeterli olacaktır.2

Nane Çayı

Henüz kanıtlanmış olmasa da nanenin antioksidan, antimikrobiyal, antiviral etkileri olabileceği araştırılmaktadır. Bu nedenle nane boğaz ağrısına iyi gelen bitkisel çaylar arasında yer alır. Tüm bu etkilerinin yanı sıra nane çayının ferahlatıcı, hoş kokulu yapısı, boğazın nemlenmesine ve rahatlamasına neden olabilir.2 Kurutulmuş, taze nane yaprakları ya da hazır poşet nane çaylar ile lezzetli bir bitki çayı hazırlayabilirsiniz.

Nane Çayı

Meyan Kökü Çayı

Meyan kökü çayı çok lezzetli bir çay olmasa da boğaz ağrısına iyi gelen sıcak içecekler arasında gösterilir. Ağrıyı hafifletici ve antibakteriyel özellikli bir bitki çayı olabileceği söylenen meyan kökü çayı, hem çay olarak hem de gargara olarak kullanılabilir. Siz de bu nedenlerle boğaz ağrısına iyi gelen çaylar arasında yerini alan meyan kökü çayını deneyebilirsiniz. Her bitki çayında olduğu gibi meyan kökü çayını da fazla miktarda tüketmemeye özen göstermelisiniz.1 2 Meyan kökünü kurumuş halde aktarda bulabilir ya da poşey çay halinde alabilirsiniz. Tadını daha iyi hale getirmek için bal ilave edebilirsiniz. 

Zerdeçal Çayı

Zencefil ailesinin bir üyesi olan zerdeçalın antioksidan, antiinflamatuar ve antiseptik özelliklere sahip olduğu bilinir. Sevilen bir baharat olan zerdeçal, çay olarak da tüketilir. Hazır olarak çay poşetlerinde de bulunan zerdeçal çayını öğütülmüş zerdeçal tozu ya da kurutulmuş zerdeçal köklerini kullanarak da hazırlayabilirsiniz. Zerdeçal çayını sadece birkaç dakika demlemeniz yeterli olacaktır. 1

Hatmi Kökü Çayı

Hatmi kökü, müsilaj açısından zengin bir içeriğe sahip olduğundan boğazda tahriş veya kuruluğun azaltılmasına yardımcı olabilecek, koruyucu, mukus benzeri bir katman oluşturabilir. Hatmi kökü özlerinde flavonoidler, fenolik asitler ve tanenler gibi yüksek dozda antioksidanlar da yer alır. Bu sayede iltihaplanmayı ve ağrıyı hafifletici bir etki de sunabilir. Tüm bunlar da onun şifalı bir bitki çayı olarak kullanılmasına ve boğaz ağrısına iyi gelen sıcak içecekler arasında yer almasını sağlamıştır.3 Hatmi kökü çayını hazırlamak için gerekli olan kuru bitkileri aktarlarda bulabilir, bazı karışık bitki çaylarında ya da hazır poşet çaylarda da hatmi kökü içeriği ile karşılaşabilirsiniz. 

Çemen Otu Çayı

Çemen otu yaprakları ve tohumlarının içeriğinde, iltihabı ve ağrıyı azaltabilen fenolik asitler ve flavonoidler gibi antioksidanlar yer alır. Ayrıca çemen otunun içerdiği bileşikler nedeniyle mukusun ve boğazın  temizlenmesine yardımcı olduğu, bağışıklık sistemini destekleyici etkisi bulunduğu da söylenir. Tüm bu özellikler sayesinde çemen otu çayı da boğaz ağrısına iyi gelen çaylar arasında yerini alır. Çemen otu çayı hem çemen otu yapraklarından hem de çemen otu tohumlarından hazırlanabilir. Ancak çemen otu tohumları, içerik açısından daha etkili ve güçlü olabilir. Poşet çay formunda, toz ya da kuru tohumlar halinde bulabileceğiniz çemen otunu sıcak suda demleyerek tüketebilirsiniz. 

Özel Bitki Çayı Karışımları

Boğaz ağrısına iyi gelen çaylar arasından seçim yapabileceğiniz gibi zengin içerikleri ile öne çıkan bitkilerden hazırlanmış özel bitki çayı karışımlarını da deneyebilirsiniz. Faydaları ve lezzetleri ile uyum yakalayan bitkilerin bir araya gelmesi ile oluşturulan bitki çayı karışımlarını hem aktarlarda hem de tanınmış markaların çay seçkilerinde bulabilirsiniz. Aktarlardan satın alacağınız karışımlarda güvenilir mağazaları tercih etmeyi, içerikleri hakkında yetkili kişilerden bilgi almayı unutmayın. 

Düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, belli gıdalara alerjiniz varsa, kronik bir rahatsızlığınız bulunuyorsa, hamileyseniz ya da emziriyorsanız boğaz ağrısına iyi gelen çaylar tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Günlük olarak tüketeceğiniz çay miktarını bir ya da iki fincanda tutarak farklı etkileşimlerin oluşmasının önüne geçin. 

Boğaz ağrısı, boğaz yanması, boğazda gıcık gibi semptomlar ile karşı karşıyaysanız “Boğaz enfeksiyonu nasıl geçer?” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz. Bu semptomlar geçmeyen öksürük, ateş, halsizlik gibi durumlar ile birleşiyorsa mutlaka doktorunuza danışın. 

Uyarı: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Dr. Hatice İ.
20.12.2023

Kış Mevsiminde İyi Gelen Meyveler ve Sebzeler

Mevsiminde sebze ve meyve tüketmek, sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmanıza yardımcı olur.

Dr. Hatice İ.
20.12.2023

Hamilelikte Grip Nasıl Geçer?

Genellikle kış aylarında görülen yaygın bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip, hamilelikte de yaşanabilir.

Dr. Hatice İ.
01.12.2023

Çocuklarda Grip Belirtileri Nelerdir Nasıl Geçer

Bir solunum yolu enfeksiyonu olan yani burun, boğaz ve akciğerleri olumsuz şekilde etkileyebilen grip, çocuklarda da sıkça görülen bir rahatsızlıktır.