Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
26.10.2023

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Boğazda oluşan tahriş ve kaşınma ile birlikte gelen boğaz ağrısı, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülen bir durumdur. Boğaz ağrısının nedenleri, bu nedenlere bağlı olarak belirtileri, tedavi süreçleri farklılık gösterebilir. Çocuğunuz boğaz ağrısı yaşıyorsa ve “Çocuklarda boğaz ağrısı neden olur?”, “Çocuğun boğaz ağrısına ne iyi gelir?”, “Çocuklarda boğaz ağrısı nasıl geçer?” gibi soruların yanıtlarını arıyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

İçerikler (Gizle-)
  1. Çocuklarda Boğaz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

    1. Soğuk Algınlığı ve Grip

    2. Faranjit

    3. Ağızdan Nefes Alma

    4. Bademcik Apsesi

    5. Alerjiler

  2. Çocuklarda Boğaz Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

  3. Çocuklarda Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

    1. Bol Sıvı Tüketimi

    2. Tuzlu Su Gargarası

    3. Buhar Banyosu

    4. Bal

    5. Doğal İçerikli Boğaz Pastilleri

  4. Çocuklarda Boğaz Ağrısı Kaç Günde Geçer?

  5. Çocuklarda Boğaz Ağrısından Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

“Çocuklarda boğaz ağrısı nasıl geçer?” sorusunu yanıtlamadan önce bu ağrının nedenlerini bilmek gerekir. Çocukta boğaz ağrısı pek çok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenler arasında en çok karşılaşılan durumlar aşağıdaki gibidir:

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Soğuk Algınlığı ve Grip

Boğaz ağrısının en sık rastlanılan nedenlerinden biri soğuk algınlığı ve griptir. Bu hastalıklara neden olan virüsler, boğaz ağrısına neden olabilir. Kimi zaman soğuk algınlığı ya da gribin ilk belirtisi boğaz ağrısıdır ve ilk 24 saat içerisinde boğaz ağrısından başka belirti de görülmeyebilir. Sonrasında ise boğaz ağrısını öksürük ve burun akıntısı takip edebilir.1

Faranjit

Bazı virüsler, başka hiçbir semptom ortaya çıkarmadan sadece boğaz ağrısına neden olabilir. Bu rahatszılığa viral faranjit adı verilir. Viral faranjitte öksürük, burun akıntısı gibi hiçbir belirti görülmez. Hekimler antibiyotik kullanımı da önermez.

Ancak A grubu strep bakterisinden dolayı ortaya çıkan strep faranjit viral faranjite göre daha ciddi bir rahatsızlıktır. Genellikle 5 ve 15 yaş arası çocuklarda sıkça görülen strep faranjitte, hem boğaz hem de bademcikler etkilenir. Semptomları; boğaz ağrısı, baş ağrısı, ateş, mide ağrısı, mide bulantısı ve kusma olabilir. Hekiminiz bu rahatsızlık için yüksek ihtimalle antibiyotik tedavisi uygulamayı önerecektir. Bu tip bir durumla karşılaşırsanız çocuk doktorunuza danışmadan önce herhangi bir tedavi yöntemine başlamayın.1 2

Ağızdan Nefes Alma

Çocuğunuz özellikle uyku sırasında ağzından nefes alıyorsa bu durum uyandığında hafif de olsa boğaz ağrısına neden olabilir. Ancak bu tip bir boğaz ağrısı genellikle sabah saatlerinden sonra ortadan kaybolur.1

Bademcik Apsesi

Bademcikte yaşanan bakteriyel enfeksiyon, bademciğin çevresindeki dokulara yayıldığında bademcik apsesi ile karşılaşılabilir. Daha çok ergenliğe yaklaşan çocuklarda görülen bademcik apsesinin belirtileri; boğaz ağrısı, yutkunmada güçlük ve ateş olabilir.1 Çocuklarda boğaz ağrısı ve ateş ya da diğer semptomlar birlikte görünüyorsa mutlaka çocuk doktorunuza danışın. 

Alerjiler

Bazı alerji türlerinin semptomları arasında da boğaz ağrısı görülebilir. Alerjinin türüne göre boğaz ağrısının şiddeti de süresi de değişebilir. Çocuk doktorunuza danışarak alerji kaynaklı boğaz ağrıları için çözüm bulabilirsiniz.2

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda boğaz ağrısının belirtileri nedenlere göre değişkenlik göstermekle birlikte en sık görülen boğaz ağrısı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Boğazda kaşınma hissi, 
  • Yutkunmada güçlük,
  • Bir şeyler yerken, içerken zorlanmak, ağrı hissetmek, 
  • Konuşurken zorlanmak, ağrı hissetmek, 
  • Bademciklerde görülen beyaz lekeler, irinler, 
  • Bademciklerin kızarması, şişmesi, 
  • Ses kısılması, 
  • Seste boğuklaşma, 
  • Boyunda ya da çenede hissedilen ve ağrı veren şişkinlikler.3 4

Boğaz ağrısına çeşitli enfeksiyonlar neden olduğunda yukarıdaki belirtilere ek olarak farklı belirtiler de ortaya çıkabilir. Enfeksiyona bağlı boğaz ağrısında ortaya çıkabilecek semptomlar aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Ateş,
  • Öksürük,
  • Burun akıntısı,
  • Hapşırık,
  • Vücutta çeşitli ağrılar, 
  • Halsizlik,
  • Baş ağrısı,
  • Mide bulantısı ya da kusma.3

Çocuğunuz, yukarıdaki belirtilerden bir ya da birkaçını yaşıyorsa çocuk doktorunuza görünerek sorunun ne olduğunu netleştirebilir, kısa sürede, etkili bir tedavi sürecine başlayabilirsiniz.

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Boğaz ağrısının nedenleri ve belirtilerini inceledik. Peki, “Çocuklarda boğaz ağrısına ne iyi gelir?” ve “Çocuklarda boğaz ağrısı nasıl geçer?” sorularının yanıtları nedir? 

Çocuklarda boğaz ağrısı için evde uygulayabileyeceğiniz bazı yöntemler bulunur. Ancak çocuklarda geçmeyen boğaz ağrısı sorunu ile karşı karşıyaysanız, boğaz ağrısı ile birlikte farklı belirtiler de ortaya çıktıysa ve bu durumların tümü çocuğunuzu zorluyorsa hızlı bir şekilde bir çocuk doktoruna gitmeniz gerekir. Aşağıda verilen öneriler boğaz ağrısını hafifletmek ve çocuğun rahatlamasına yardımcı olmak için uygulanabilir:

Bol Sıvı Tüketimi

“Çocuklarda boğaz ağrısı nasıl geçer?” sorusunun en bilinen yanıtlarından biri bol sıvı tüketimidir. Tahriş olan boğazı eski haline döndürmeye ve kurumasını engellemeye yardımcı olmak için çocuğunuzun bol sıvı tüketmesini sağlayabilirsiniz. Boğaz ağrısı yaşayan çocuğunuza su başta olmak üzere çorba, bitki çayı gibi sıvılar içirebilirsiniz.4

Tuzlu Su Gargarası

Şişen ve ağrıya neden olan boğazın şişliğini almak, tahrişi hafifletmek için tuzlu su gargarası da etkili olabilir. Bunun için bir bardak su içerisine bir çay kaşığı kadar tuz ekleyip iyice karıştırabilir, ardından çocuğunuzun bu su ile gargara yapmasını sağlayabilirsiniz.4

Buhar Banyosu

“Çocuklarda boğaz ağrısına ne iyi gelir?” sorusunun yanıtları arasında buhar banyosu da yer alabilir. Sıcak buharı soluyan çocuğunuzun boğaz ağrısı hafifleyebilir. Aynı zamadan buhar boğazda oluşabilecek kuruluğu, buna bağlı tahrişi de azaltabilir.4

Bal

Bal doğal bir antibakteriyel ve antienflamatuardır. Bu özellikleriyle boğaz ağrısını hafifletmeye destek olabilir. Çocuğunuzun boğazı ağrıdığında ona bir çay kaşığı bal verebilir ya da bitki çayının içine bir çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz. Eğer evinizde petekli bal varsa doğrudan bal peteğini çiğnemesini de sağlayabilirsiniz. Son olarak çocuğunuzun boğaz ağrısı için baldan yararlanmak istiyorsanız bu yöntemi ancak 1 yaş ve üzeri çocuklar için kullanabileceğinizi unutmayın. 1 yaşın altındaki çocuklar için bal tüketimi uygun değildir.4 5

Doğal İçerikli Boğaz Pastilleri

Çocuğunuzun boğaz ağrısını hafifletmek için reçetesiz satılan, doğal içerikli boğaz pastillerini de deneyebilirsiniz. Boğazın nemlenmesine ve tahrişin azalmasına destek olabilen boğaz pastillerini kullanmadan önce eczacınıza danışıp detaylı bilgi alabilirsiniz. (4)

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Kaç Günde Geçer?

Çocuklarda boğaz ağrısının iyileşme süreci tamamen nedene bağlı olarak değişir. Soğuk algınlığına bağlı bir boğaz ağrısı yaşanıyorsa bu ağrı, herhangi bir ilaç kullanmadan, yaklaşık bir hafta içerisinde azalarak ortadan kaybolabilir. Boğaz ağrısı alerji kaynaklıysa alerji ilaçlarının kullanılması ya da alerjenin ortadan kalkması ile birkaç gün içinde geçebilir. Ancak boğazda gıcık, ağrı hissi artarak devam ediyorsa, beraberinde ateş, öksürük, halsizlik vb. çocuğun günlük hayatını olumsuz etkileyecek durumlara yol açıyorsa ve bu durum 3 ila 5 gün içerisinde gerçekleştiyse süreç uzayabilir ve değişebilir. Böyle bir durumda da mutlaka bir çocuk doktoruna danışmanız gerekir. Doktorunuz boğaz ağrısının nedenini, varsa çocuğunuzun hastalığını tespit edip en uygun tedavi yöntemini belirleyecektir.6

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Kaç Günde Geçer?

Çocuklarda Boğaz Ağrısından Korunma Yöntemleri Nelerdir?

“Çocuklarda boğaz ağrısı nasıl geçer?” konusunda bilgi sahibi olduk. Peki, boğaz ağrısından nasıl korunulur? Boğaz ağrısını önlemek için doğrudan bir yöntem bulunmasa da boğaz ağrısına bağlı virüs ve enfeksiyonlardan korunmak için bazı yöntemler uygulayabilirsiniz. İşte çocuğunuzu boğaz ağrısından korumanıza destek olabilecek bazı öneriler:

  • Okula ya da kreşe giden çocuklarınızın arkadaşları ile yiyeceklerini, içeceklerini ya da kişisel eşyalarını paylaşmalarını engelleyin, 
  • Çocuğunuzu kalabalık ve hastalık riski taşıyabilecek mekanlardan uzak tutun, 
  • Hijyen konusunda mümkün olduğunca özen gösterin. Çocuğunuzu; ellerini yıkaması, dışarıdayken ellerini ağzına ve gözlerine götürmemesi konusunda detaylı bir şekilde eğitin. 
  • Sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyin. Bunun için çocuğunuzun sağlıklı beslenmesine, bol su içmesine, iyi bir uyku uyumasına özen gösterin.
  • Hareketsiz kalmamasına dikkat edin ancak gün içerisinde yeterince dinlendiğinden de emin olun.7 8

Çocuğunuzdaki boğaz ağrısı soğuk algınlığından ya da gripten kaynaklanıyorsa soğuk algınlığına iyi gelen yemekler ya da gribe iyi gelen çaylar gibi birbirinden faydalı içeriklerimize de göz atabilirsiniz. 

Uyarı: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Dr. Hatice İ.
20.12.2023

Kış Mevsiminde İyi Gelen Meyveler ve Sebzeler

Mevsiminde sebze ve meyve tüketmek, sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmanıza yardımcı olur.

Dr. Hatice İ.
20.12.2023

Hamilelikte Grip Nasıl Geçer?

Genellikle kış aylarında görülen yaygın bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip, hamilelikte de yaşanabilir.

Dr. Hatice İ.
01.12.2023

Çocuklarda Grip Belirtileri Nelerdir Nasıl Geçer

Bir solunum yolu enfeksiyonu olan yani burun, boğaz ve akciğerleri olumsuz şekilde etkileyebilen grip, çocuklarda da sıkça görülen bir rahatsızlıktır.