Balgam Nedir? Balgamlı Öksürük Nedir?
Balgamlı öksürük, vücutta oluşan çeşitli enfeksiyonların belirtilerinden biridir. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi virüs ve bakterilerin neden olduğu hastalıklar sonucu ortaya çıkabilir. Günlük yaşantıyı olumsuz etkilemesinin yanı sıra gece uykuyu bozabilir veya nefesi tıkayabilir. Sümüksü bir kıvama sahip olan balgam, öksürük sırasında dışarı atılmadığı zaman kişiye rahatsızlık verebilir. Çocuk, genç ve yaşlı farketmeden herkeste ortaya çıkabilir (1). Bu nedenle insanlar, geçmeyen balgamlı öksürük ile ilgili detaylı bilgileri merak eder. Balgamlı öksürük nedenleri nelerdir, balgamlı öksürük kesmek için neler yapılmalı, balgamlı öksürüğü ne geçirir gibi soruların cevaplarına ve daha fazlasına yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
İçerikler (Gizle-)
-
Balgamlı Öksürük Neden Olur?
-
Akciğer Apsesi
-
Akciğer Kanseri
-
Alerjik Etkenler
-
Bronşit
-
Kistik Fibrozis
-
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)
-
Pnömoni (Zatürre)
-
Sigara
-
Sinüzit
-
Tüberküloz (Verem)
-
-
Balgamlı Öksürük Nasıl Geçer?
-
İlaç Tedavisi
-
Bitki Çayları
-
Buharlı Su Yöntemi
-
İstirahat
-
-
Balgamlı Öksürük Kaç Günde Geçer?
-
Balgamlı Öksürük Geçmezse Ne Yapılmalıdır?
Balgamlı Öksürük Neden Olur?
Balgamlı öksürük, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Mukus olarak da bilinen balgam, bakteri veya virüs kaynaklı oluşan hastalıkların bulgusu olarak görülebilir. Balgamlı öksürük, hava yollarının nemli kalmasını sağlayabilir. Mevsim geçişleri, kışın soğuk havaların etkisiyle ya da yazın klima çarpması sebebiyle meydana gelen soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar sonucu olabilir. Ayrıca astım, zatürre, koah gibi solunum yollarını ilgilendiren ciddi hastalıklarda da görülebilir (1). Bu nedenle balgamlı öksürük neden olur sorusu pek çok kişi tarafından merak edilir. Mikroorganizmalar ya da vücut için zararlı maddeler solunum sistemi yolu ile vücuda girdiği zaman vücudun savunma mekanizması, etkenlere karşı kendini korumak için mukus üretir. Bu sayede balgam oluşur ve bu maddeleri öksürükle birlikte vücuttan atmaya çalışır. Balgamlı öksürük nedenlerinin bazıları şu şekilde sıralanabilir (2):
Akciğer Apsesi
Akciğerlerdeki iltihapla dolu kistler, akciğer apsesi olarak tanımlanabilir. Öksürük, iştahsızlık, kanlı ve kötü kokulu balgam ortaya çıkabilir (2).
Akciğer Kanseri
Akciğer hücrelerinde meydana gelen akciğer kanseri nedeniyle hava yollarının işlevi bozulabilir. Kırmızı renkte balgam ve öksürüğe sebep olabilir (2).
Alerjik Etkenler
Solunum yollarını etkileyen polen, toz, akar gibi yabancı maddeler; alerjik rinit, saman nezlesi benzeri alerjik durumlara neden olabilir. Bu nedenle vücutta mukus üretimi artarak balgamlı öksürük görülebilir (2).
Bronşit
Akciğerlerde bulunan küçük hava hücreleri olan bronşların bakteri ve virüsler nedeniyle enfekte olmasına bronşit denir. Bronşit nedeniyle balgamlı öksürük oluşabilir (5).
Kistik Fibrozis
Kronik bir akciğer hastalığıdır. Pas renginde balgam oluşmasına yol açabilir (5).
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)
Solunum yollarında tıkanıklığa ve daralmaya neden olarak balgam üretimini artıran bir hastalıktır. Nefes darlığı ve oksijen alımında güçlük görülebilir (5).
Pnömoni (Zatürre)
Akciğerlerde bakteri veya virüs kaynaklı enfeksiyonlardan biri zatürredir. Balgamlı öksürükle birlikte ateş, kas ağrısı görülebilir (5).
Sigara
Sigara içmek, solunum yollarında yarattığı sürekli tahriş nedeniyle siyah balgam oluşumuna neden olabilir (5).
Sinüzit
Sinüs boşluklarının iltihapla sıvıyla dolması durumu, sinüzit olarak bilinir. Virüs, bakteri veya çeşitli alerjiler nedeniyle ortaya çıkabilir. Burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve balgam oluşabilir (5).
Tüberküloz (Verem)
Bakteri kaynaklı ve uzun süreli bir solunum yolu enfeksiyonudur. Kanlı öksürük ve balgam görülebilir (5).
Balgamlı Öksürük Nasıl Geçer?
Balgamlı öksürük, etkene bağlı olarak kısa sürede kendiliğinden iyileşebilir. Hastalık vücuttan atıldıktan sonra düzelebilir. Uzun süren balgamlı öksürük yaşanıyorsa bir doktora muayene olmak gerekebilir. Balgamlı öksürük nedenleri belirlendikten sonra tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Ateşli veya ateşsiz balgamlı öksürük için farklı metodlar uygulanabilir. Tedavi yöntemleri sayesinde etkenler vücuttan atıldıktan sonra iyileşme sağlanabilir. Balgamlı öksürük nasıl geçer sorusuna cevap olarak şu tedavi yöntemlerinden bahsedilebilir (3):
İlaç Tedavisi
Gerekli görülen durumlarda doktor tarafından hastaya ilaç tedavisi önerilebilir. Enfeksiyona sebep olan bakteri veya virüslere yönelik ilaçlar, bu mikroorganizmaların vücuttan atılmasını sağlayarak balgamlı öksürük sorununu düzeltebilir. Solunum yolu hastalığının türüne bağlı olarak burun spreyi, öksürük şurubu, antihistaminik, balgam söktürücü gibi ilaçlar reçete edilebilir. Bu tarz ilaçların doktor kontrolü altında kullanılması önem taşır (3).
Bitki Çayları
Reçeteli satılan ilaçların yanı sıra balgamlı öksürüğün azaltılması için çeşitli bitkisel karışımlara ve bitki çaylarına başvurulabilir. Bal, karabiber karışımları ya da nane, anason, rezene gibi bitkisel çaylar balgam söktürücü özellik gösterebilir. Ancak bu bitkiler, bazı insanlarda yan etkilere neden olabileceği için doktora danışılmadan kullanılmamalıdır (4).
Buharlı Su Yöntemi
Balgamlı öksürük sorununa çözüm olarak evde uygulanabilen basit ve etkili yöntemlerden biri buharlı sudur. Tencere ya da geniş bir kaba dökülen kaynar suyun buharının solunması kişiyi rahatlatabilir (4).
İstirahat
İstirahat sayesinde vücuttaki kırgınlık ve yorgunluk geçerek bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanabilir. Dinlenmiş bir vücut hastalıklara daha dirençli olabilir. Böylece balgama neden olan rahatsızlıkların ortadan kalkmasında yardımcı olabilir (4).
Balgamlı Öksürük Kaç Günde Geçer?
Öksürük, insanların doğal savunma mekanizmasının bir parçası olarak hava yollarına giren zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlayabilir. Ayrıca bu maddelerin solunum yolunu tahriş etmesini engellemek için balgam adı verilen bir sıvı salgılanabilir. Balgamlı öksürük tek başına bir hastalık olmamakla birlikte çeşitli hastalıkların semptomları arasında bulunabilir. Balgamlı öksürük kaç günde geçer sorusuna cevap bulabilmek için öncelikle altta yatan sebep tespit edilmelidir. Kişinin yaşı, stres seviyesi, bağışıklık sistemi, ek bir hastalığının olması gibi durumlar balgamlı öksürüğün iyileşme süresini değiştirebilir. Birkaç hafta içerisinde iyileşebilir. Ancak ileri seviye akciğer hastalıklarından kaynaklanıyorsa bu süre uzayabilir (6). İyileşme süresini hızlandırabilmek için bazı yöntemlere başvurulabilir. Balgamlı öksürük kesmek için yapılabileceklerin bazıları şunlardır (4, 5):
- Ilık duş alınabilir.
- Sigarayı bırakmak faydalı olabilir.
- Faydalı bitki çayları içilebilir.
- Soğuk ve sıcak havalara uygun giyinmeye dikkat edilmelidir.
- Tozlu ortamlardan uzak durulmalıdır.
- Oda ısısını ayarlanmalıdır.
- Bol sıvı tüketimi sağlanmalıdır.
- Odayı sık sık havalandırılmalıdır.
- Parfüm ve deodorant kullanmamalıdır.
- Ev tipi nemlendirici cihazlar kullanılabilir.
- Tuzlu suyla gargara yapılabilir.
Balgamlı Öksürük Geçmezse Ne Yapılmalıdır?
Sürekli tekrarlayan balgamlı öksürük varsa ve kendiliğinden kısa sürede düzelmiyorsa, bir sağlık kuruluşuna başvurarak tıbbi destek almak gerekebilir. Verem, astım, koah, akciğer kanseri gibi ciddi hastalıkların da belirtilerinden biri balgamlı öksürük olabilir. Akciğer ve solunum yollarında meydana gelen bu hastalıklar geç teşhis edilirse tehlikeli olabilir. Bu nedenle geçmeyen balgamlı öksürük bulgusuna ek olarak sırt ağrısı, halsizlik, ateş gibi şikayetleriniz varsa vakit kaybetmeden bir hastanenin acil kliniğine başvurmanız önem taşır (2).
Dilerseniz boğaz tahrişi nedenleri ve “Kuru Öksürük Neden Olur?” gibi farklı konularda da okuma yapabilir, öksürük hakkındaki farkındalığınızı artırabilirsiniz.
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça
https://www.healthline.com/health/phlegmon
https://www.healthline.com/health/green-phlegm#brown-phlegm
https://www.healthline.com/health/cold-flu/how-to-get-rid-of-phlegm#outlook
https://www.healthline.com/health/cold-flu/how-to-get-rid-of-phlegm#Sinus-infection:-Symptoms,-causes,-and-treatment
https://www.medicalnewstoday.com/articles/cough-with-mucus#seeing-a-doctor
https://www.medicalnewstoday.com/articles/cough-with-mucus
Önerilen Bloglar
Sabah Öksürüğü Neden Olur? Nasıl Geçer?
Sabah öksürüğü, çeşitli sağlık koşulları ve çevresel faktörlerden kaynaklanabilir.
Sigara Neden Zararlıdır? Sigaranın Zararları Nelerdir?
Sigaranın zararları uzun yıllardır bilinen ve saymakla bitmeyen, sağlık üzerindeki sayısız olumsuz etkiyi içerir.
Klima Çarpması Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Klima çarpması, sıcak havalarda klimanın yanlış kullanımı sonucunda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur.